Igge på piren

Just another WordPress.com weblog

Neurologi och fri vilja

with 2 comments

Dagens diskussioner kring determinism och mänskligt handlande har inte begränsats till implikationerna som spinner från framsteg inom fysiken. Tvärtom har många vetenskapliga grenar med tiden blivit mer och mer ”deterministiska” i sin syn på människan som handlande varelse, i den meningen att de finner mer och mer belägg för att förhållanden utanför vår kontroll påverkar oss i olika riktningar.

 

Benjamin Libet ses som en pionjär inom området för viljekraft och viljemässigt handlande och genomförde så tidigt som 1958 viktiga experimentella studier kring kopplingarna till hjärnaktivitet och medvetenhet.

Libet och fann att frivilliga handlingar föregås av en specifik elektrisk laddning i hjärnan (som startar flera hundra millisekunder före försökspersonerna i fråga blir medvetna om sin vilja att handla). Detta resultat antyder att viljemässiga handlingar initieras i det omedvetna och därmed inte är fria. Libet gick inte fullt så långt i sina egna slutsatser då han ansåg att det fortfarande fanns utrymme för medvetandet att lägga in veto mot den initierade handlingen.

Enligt min mening är dessa resultat mindre viktiga i den filosofiska frågan om fri vilja. Jag tänker mig att ett medvetet vetoinlägg även detta kan vara determinerat (i enlighet med determinismen i övrigt).

 

Henrik Walter är en neuropsykiater som har forskat kring cortex (och prefrontala cortex) som är associerat med planering, val, organisering över tid o.s.v. Walter diskuterar neurologiska ”bevis” för och emot påståendet att viljans säte är lokaliserat i cortex. Hans egen uppfattning är att viljemässigheten vi talar om är utspridd över hela hjärnan men att cortex spelar en central roll på så sätt att den länkar de cortikala regionerna (som ansvarar för mer avancerat kognitivt fungerande) med andra delar av hjärnan (som t.ex. rör känsloliv och motorik). Walter diskuterar även fall där skador på cortex har lett till en upplevd förlust av ”agentskap” (bl.a. ”Alien hand syndrome”, tvångsmässigt handlande och schizofreni). Utifrån detta försvarar Walter en kompatibilistisk position.

Written by Åke

september 29, 2008 den 4:38 e m

Publicerat i Okategoriserade

Tagged with

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jag har lärt mig att tänka på hjärnan som om den är en maskin, men ibland måste maskinen programmeras om och då krävs det att man viljemässigt hindrar maskinen att ta de spår den är van vid. En sådan vilja har inte kontroll på varje enskilt beslut men om man fokuserar så kan viljan övervinna maskinen.

    Detta låter ju givetvis som någon slags dualism och jag inser ju att viljan kan vara en del av maskinen den också. Men som sagt så kan jag inte tro på det.

    Daniel

    september 30, 2008 at 8:51 f m

  2. Ja, intuitivt sett är det ju som du säger. Det kan vara svårt att tro någonting annat. Det du har lärt dig ligger ju i linje med de neurologiska forskningsresultaten. Men, som du säger, underminerar detta inte att determinismen är sann på ett tillräckligt tillfredsställande sätt.

    Patrik

    september 30, 2008 at 12:55 e m


Lämna en kommentar